Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-01-19
USD 3,3994 -0,33%
EUR 4,1750 +0,21%
CHF 3,5576 +0,30%
GBP 4,7301 +0,18%
Wspierane przez Money.pl
Polish Chinese (Simplified) English French German Portuguese Russian Spanish
Spis Treści
 

 

 

 

PARAMETRY TUSZ WIEPRZOWYCH [PN-A-82001:1991 PN-A-82001/A1]

Klasy

Masa tuszy (2 półtusze) [kg] Zawartość mięsa w tuszy [%]
E tusze tuczników o masie od 60,0 do 120,0 55 i powyżej
U od 50 do 54,9
R od 45 do 49,9
O od 40 do 44,9
P poniżej 40
A tusze od 50,0 do 59,0 nie określa się
B tusze poniżej 50,0
C tusze powyżej 120,0
D tusze macior
F tusze późnych kastratów

 

Klasy Grubość słoniny w punkcie C7 [mm]
E do 12 mm
U od 13 do 17 mm
R od 18 do 22 mm
O od 23 do 27 mm
P powyżej 27 mm

 

 

PARAMETRY MIĘSA WIEPRZOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]

Cecha Wymagania
Klasa I Klasa II A Klasa II B Klasa III Klasa IV
Tłuszcz - zewnętrzny bez tłuszczu warstwa do 8 mm warstwa do 12 mm niewielka ilość nie określa się
Tłuszcz - między mięśniowy warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm warstwa do 10 mm niewielka ilość nie określa się
Tłuszcz - śródtkankowy dopuszczalny
Ścięgnistość nie dopuszczalna niewielka ilość ścięgien niewielka ilość ścięgien bez ograniczeń nie określa się
Przekrwienie niedopuszczalne bez ograniczeń
Węzły chłonne niedopuszczalne nie określa się
Barwa mięsa - chłodzone bladoróżowa do ciemnoczerwonej właściwa dla poszczególnych tkanek
Barwa mięsa - mrożone różowa do lekko szarej nie określa się
Barwa tłuszczu biała z odcieniem różowym lub kremowym
Analityczna zawartość tłuszczu, % do 15 30 45 25 36

 

Rodzaj mięsa Temperatura, C
chłodzone od -1 do 7
mrożone nie wyższa niż -12
głęboko mrożone nie wyższa niż -18

 

 

PARAMETRY MIĘSA WOŁOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]

Cecha Wymagania
Klasa I Klasa II Klasa III Klasa IV
Tłuszcz - zewnętrzny bez tłuszczu warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm nie określa się
Tłuszcz - między mięśniowy bez tłuszczu warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm nie określa się
Tłuszcz -śródtkankowy dopuszczalny
Ścięgnistość nie dopuszczalna bez grubszych ścięgien niewielka ilość ścięgien bez ścięgien niekonsumpcyjnych
Przekrwienie niedopuszczalne dopuszczalne bez skrzepów krwi
Węzły chłonne niedopuszczalne nie określa się
Barwa mięsa - chłodzone jasnoczerwona do ciemnoczerwonej właściwa dla poszczególnych tkanek
Barwa mięsa - mrożone czerwona nie określa się
Barwa tłuszczu białokremowa do intensywnie żółtej nie określa się
Analityczna zawartość tłuszczu, % do 7 16 45 40

 

Rodzaj mięsa Temperatura,C
chłodzone od -1 do 7
mrożone nie wyższa niż -12
głęboko mrożone nie wyższa niż -18

 


CUKIER BIAŁY [PN-A-74850]

Oznaczenie Asortyment
Kol Kostka lana
Kop Kostka prasowana
K-lux Kryształ "lux"
KG Kryształ gruby
KS Kryształ średni
KD Kryształ drobny
KFG Kryształ drobny specjalny
KGr Kryształ grysik
KN Kryształ niesegregowany
Pd puder

 

Cecha Kategoria cukru białego
I II III IV
Wymagania organoleptyczne
Barwa biała Biała, dopuszcza się odcień lekko kremowy jasnokremowa kremowa
Wygląd i konsystencja Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, kostki o różnorodnych kształtach i równej powierzchni, dopuszcza się kostki uszkodzone, nie więcej niż 5% (m/m) Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, dopuszcza się obecność zrostów i kryształów bliźniaczych Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające
Zapach Bez obcego zapachu Bez obcego zapachu Dopuszcza się słaby zapach syropu macierzystego Dopuszcza się zapach syropu macierzystego
Smak Słodki, charakterystyczny dla cukru
Klarowność roztworu Roztwór klarowny Dopuszcza się śladową opalizację Dopuszcza się opalizację Dopuszcza się opalizację
Cechy Kategoria cukru białego
I II III IV
Wymagania fizykochemiczne
Zawartość sacharozy w przeliczeniu na suchą masę , % (m/m), nie mniej niż: 99,7 99,7 99,7 99,5
Zawartość wilgoci, % (m/m), nie więcej niż: 0,06 0,06 0,06 -
Zawartość substancji redukujących , % (m/m), nie więcej niż: 0,04 0,04 0,04 -
Zabarwienie roztworu cukru, °St, nie więcej niż: 0,3 1,00 1,8 -
Zabarwienie roztworu cukru , jednostki ICUMSA, nie więcej niż: 30 100 - -
Zabarwienie kryształów cukru, typ wzorcowego zabarwienia stałych wzorców barwnych, nie więcej niż: 2 4,5 6 -
Zawartość popiołu, % (m/m), nie więcej niż: 0,04 0,04 - -

 


MLEKO I PRZETWORY MLECZARSKIE - MASŁO [PN-90/A-86155]

Cechy Wymagania
Ekstra Delikatesowe Wyborowe
Wygląd (barwa, czystość widzialna, rozmieszczenie wody) kostka o regularnych krawędziach , starannie uformowana, barwa jednolita, na powierzchni nieznacznie intensywniejsza, wygniecenie prawidłowe, powierzchnia gładka, sucha dopuszcza się nieliczne kropelki wolnej wody dopuszcza się widoczne kropelki wolnej wody
Konsystencja jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą dopuszcza się lekko kruchą, lekko niejednolitą
Smak i zapach czysty, lekko kwaśny, mlekowy, lekki posmak pasteryzacji, dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko tłuszczowy, lekko odbiegający od czystego dopuszcza się nieczysty, kwaśny, silny posmak pasteryzacji, oleisty, posmak pasz, tłuszczowy
Zawartość wody [%] nie więcej niż:  
Zawartość tłuszczu, nie mniej niż:
-masło niesolone
-masło solone
82,5
80,5
Zawartość soli [%] nie więcej niż: 2,0 - 2,0
Skuteczność pasteryzacji dodatnia
pH plazmy masła 4,5 - 6,9
Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości, nie więcej niż: 2
Zawartość metali mg/kg
nie więcej niż:
-żelazo
-miedź
-ołów
-arsen
-kadm
1,5
0,3
0,1
0,1
0,02
Zawartość pestycydów, mg/kg tłuszczu, nie więcej niż:
-DDT (suma metabolitów)
-HCH (suma izomerów)
1,0
0,2
Bakterie z grupy coli nieobecne w 0,01 g
Liczba pleśni w 1 g. nie wyższa niż: 100 100 200
Liczba drożdży w 1 g.
Nie wyższa niż:
300 500 500
Pałeczki z grupy Salmonella nieobecne w 25 g
Copyright © 2018 TDM ARRTRANS S.A.. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Design by: