Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-12-12
USD 3,7934 +0,45%
EUR 4,2993 +0,03%
CHF 3,8191 -0,20%
GBP 4,7556 -0,19%
Wspierane przez Money.pl
Polish Chinese (Simplified) English French German Portuguese Russian Spanish

TDM ARRTRANS S.A. prowadzi handel artykułami rolno-spożywczymi w kraju i zagranicą na własny rachunek lub na zlecenie klienta.

Oferowane produkty to:

 

I grupa: zboża 
II grupa: komponenty paszowe
III grupa: komponenty do biopaliw oraz wyroby uboczne produkcji biodiesla
IV grupa: artykuły żywnościowe świeże i mrożone

 

Zapraszamy do zapoznania się z wymaganiami jakościowymi oferowanych towarów  >>

 


Spis treści

 

 

RZEPAK

Cechy

Jednostka

miary

Limit

Tłuszcz

% min.42

Wilgotność

% max.9

Zanieczyszczenia

% max.2

Zawartość kwasu erukowego w tłuszczu

% max.2

nonGMO

 

 

PSZENICA [BN-88/9131-04] 

Cechy Wymagania
Pszenica konsumpcyjna Pszenica makaronowa
  Klasa I Klasa II Klasa III durum (D) zwyczajna szklista (T)
Ilość glutenu [%]
nie więcej niż:
30 26 20 28 28
Rozpływalność glutenu [mm]
nie więcej niż:
6 9 15 nie określa się 6
Liczba opadania, nie mniej niż: 250 200 150 300 250
Wilgotność [%] nie więcej niż: 15,5 15 15,5
Zanieczyszczenia [%]
nie więcej niż:
-ogółem
-nieużyteczne
-szkodliwe dla zdrowia
6,0
2,0
0,5
Wyrównanie ziarna [%]
nie mniej niż:
85 90 95
nonGMO

 

 

ŻYTO I PSZENŻYTO [BN-88/9131-05]

Cechy Wymagania
Żyto konsumpcyjne Żyto paszowe
  Klasa I Klasa II Klasa III  
Wilgotność 15,5
Wyrównianie ziarna [%]
nie mniej niż:
80 -
Zanieczyszczenia [%]
nie więcej niż:
-ogółem
-nieużyteczne
6,0
2,0
15,0
4,0
Liczba opadania, nie mniej niż: 150 110 80 Nie określa się
nonGMO

 

 

KUKURYDZA 

Cechy Limit
Wygląd ziarno zdrowe
Wilgotność max. 14,5%
Gęstość 72kg/hl
Zanieczyszczenia ogółem max. 10%
Ziarna spleśniałe 0
Ziarna zepsute max. 1,0%
Ziarno połamane max. 10%
materiał obcy, w tym materiał obcy nieorganiczny max. 2% (max. 1%)
Ziarna innych zbóż max. 0,2%
Żywe szkodniki nieobecne
nonGMO

 

 

RYŻ BIAŁY

Cecha Wymagania
Klasa I Klasa II ryż łamany
Barwa Naturalna, prawie jednolita, biała lub kremowa Lita, biała lub kremowa z odcieniem szarym Naturalna białokremowa
lub kremowa z odcieniem szarym
Charakter bielma Szklisty lub półszklisty Szklisty, półszklisty lub mączny
Długość ziaren, mm, nie mniejsza niż 5
(dopuszcza się 20% wag. Ziaren krótszej długości lub innego kształtu )
Nie określa się
nonGMO

 

 

GROCH - ZIARNO ROŚLIN STRĄCZKOWYCH JADALNYCH [PN-81/R-65032]

Cechy Wymagania
Klasa
  I II III
Wygląd ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche
partii bez zanieczyszczeń
Barwa żółta (Zl) lub zielona (Zn)
Zapach naturalny, swoisty, bez obcych zapachów
Średnica ziarna mm. Nie mniej niż: 5 5 nie określa się
Wilgotność % nie więcej niż: 17 17 17
w skupie dopuszcza się wilgotność najwyżej 22 %
Określenie wad Zawartość wad, % wag. nie więcej niż
Ziarna grochu innej barwy 7 7 7
Połówki ziarna grochu 5 10 Nie określa się
Ziarna mniejsze niż 5 mm 10 20 Nie określa się
Zanieczyszczenia ogółem w tym : 4 8 14
Ziarna zbutwiałe 3 3 3
Ziarna spleśniałe z oznakami pleśni 1 1 3
Ziarna ze strąkowcem wewnątrz Nie dopuszcza się Do 10 sztuk w 1 kg Do 25 sztuk w 1 kg
Zanieczyszczenia nieużyteczne w tym: 0,5 1 2
Zanieczyszczenia mineralne 0,2 0,2 0,2
Zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia 0,2 0,2 0,2
nonGMO

 


Spis Treści
 

 

MAKUCH RZEPAKOWY 

Cechy Jednostka miary Limit 
Białko % min. 30
Tłuszcz  % min. 8
Włókno  % max. 13
Wilgotność % max. 13
Popiół % max. 8
Salmonella   nie wykryto
nonGMO

 

 

ŚRUTA RZEPAKOWA 

Cechy Jednostka miary Limit 
Białko % min. 38
Tłuszcz  % min.2 
Włókno  % max. 12,5
Wilgotność % max. 12
Salmonella   nie wykryto w 25g
nonGMO

 

 

ŚRUTA SOJOWA HI-PRO

Cechy Jednostka miary Limit
Białko % min. 41
Zaolejenie % min. 1,5
Włókno % max. 4
Wilgotność % max. 12,5
nonGMO

 

 

ŚRUTA SŁONECZNIKOWA

Cechy Jednostka miary Limit
Białko % min. 36
Wilgotność % max. 13
Włókno % max. 18
nonGMO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Spis Treści
 

 

 

OLEJ RZEPAKOWY

Cechy Zawartość fosforu Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych (WKT)
1. do 30 ppm max. 1%
2. do 300 ppm max. 1,5%

 

 

GLICERYNA SUROWA TECHNICZNA

Parametry Jednostka miary Limit
Zawartość glicerolu % min. 80
Popiół % max. 8
Metanol % max. 0,5
MONG % max. 4
Woda % max. 12

 

 

ProMel

Zawartość: Melasa homogenizowana 42%, wodny roztwór białka

Parametry Jednostka miary Limit
Białko całkowite % 26
Cukier % 23
Popiół % max. 7,5
Woda % 33-35
Substancje mineralne % 4,5-5
Termin ważności   6 m-cy
Gęstość   1,35kg/l
NEL   8MJ/kg

 

 

GlycoMel

Zawartość: Surowa gliceryna, melasa buraczana

Parametry Jednostka miary Limit
Cukier % min. 21
Proteiny % 4,25
Błonnik % 0,05
Popiół % max. 8,0
Magnez % max. 0,5
Termin ważności   6 m-cy
Rozpuszczalność   -16*C
NEL   8,7MJ/kg

 

 


Spis Treści
 

 

 

 

PARAMETRY TUSZ WIEPRZOWYCH [PN-A-82001:1991 PN-A-82001/A1]

Klasy

Masa tuszy (2 półtusze) [kg] Zawartość mięsa w tuszy [%]
E tusze tuczników o masie od 60,0 do 120,0 55 i powyżej
U od 50 do 54,9
R od 45 do 49,9
O od 40 do 44,9
P poniżej 40
A tusze od 50,0 do 59,0 nie określa się
B tusze poniżej 50,0
C tusze powyżej 120,0
D tusze macior
F tusze późnych kastratów

 

Klasy Grubość słoniny w punkcie C7 [mm]
E do 12 mm
U od 13 do 17 mm
R od 18 do 22 mm
O od 23 do 27 mm
P powyżej 27 mm

 

 

PARAMETRY MIĘSA WIEPRZOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]

Cecha Wymagania
Klasa I Klasa II A Klasa II B Klasa III Klasa IV
Tłuszcz - zewnętrzny bez tłuszczu warstwa do 8 mm warstwa do 12 mm niewielka ilość nie określa się
Tłuszcz - między mięśniowy warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm warstwa do 10 mm niewielka ilość nie określa się
Tłuszcz - śródtkankowy dopuszczalny
Ścięgnistość nie dopuszczalna niewielka ilość ścięgien niewielka ilość ścięgien bez ograniczeń nie określa się
Przekrwienie niedopuszczalne bez ograniczeń
Węzły chłonne niedopuszczalne nie określa się
Barwa mięsa - chłodzone bladoróżowa do ciemnoczerwonej właściwa dla poszczególnych tkanek
Barwa mięsa - mrożone różowa do lekko szarej nie określa się
Barwa tłuszczu biała z odcieniem różowym lub kremowym
Analityczna zawartość tłuszczu, % do 15 30 45 25 36

 

Rodzaj mięsa Temperatura, C
chłodzone od -1 do 7
mrożone nie wyższa niż -12
głęboko mrożone nie wyższa niż -18

 

 

PARAMETRY MIĘSA WOŁOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]

Cecha Wymagania
Klasa I Klasa II Klasa III Klasa IV
Tłuszcz - zewnętrzny bez tłuszczu warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm nie określa się
Tłuszcz - między mięśniowy bez tłuszczu warstwa do 2 mm warstwa do 10 mm nie określa się
Tłuszcz -śródtkankowy dopuszczalny
Ścięgnistość nie dopuszczalna bez grubszych ścięgien niewielka ilość ścięgien bez ścięgien niekonsumpcyjnych
Przekrwienie niedopuszczalne dopuszczalne bez skrzepów krwi
Węzły chłonne niedopuszczalne nie określa się
Barwa mięsa - chłodzone jasnoczerwona do ciemnoczerwonej właściwa dla poszczególnych tkanek
Barwa mięsa - mrożone czerwona nie określa się
Barwa tłuszczu białokremowa do intensywnie żółtej nie określa się
Analityczna zawartość tłuszczu, % do 7 16 45 40

 

Rodzaj mięsa Temperatura,C
chłodzone od -1 do 7
mrożone nie wyższa niż -12
głęboko mrożone nie wyższa niż -18

 


CUKIER BIAŁY [PN-A-74850]

Oznaczenie Asortyment
Kol Kostka lana
Kop Kostka prasowana
K-lux Kryształ "lux"
KG Kryształ gruby
KS Kryształ średni
KD Kryształ drobny
KFG Kryształ drobny specjalny
KGr Kryształ grysik
KN Kryształ niesegregowany
Pd puder

 

Cecha Kategoria cukru białego
I II III IV
Wymagania organoleptyczne
Barwa biała Biała, dopuszcza się odcień lekko kremowy jasnokremowa kremowa
Wygląd i konsystencja Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, kostki o różnorodnych kształtach i równej powierzchni, dopuszcza się kostki uszkodzone, nie więcej niż 5% (m/m) Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, dopuszcza się obecność zrostów i kryształów bliźniaczych Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające
Zapach Bez obcego zapachu Bez obcego zapachu Dopuszcza się słaby zapach syropu macierzystego Dopuszcza się zapach syropu macierzystego
Smak Słodki, charakterystyczny dla cukru
Klarowność roztworu Roztwór klarowny Dopuszcza się śladową opalizację Dopuszcza się opalizację Dopuszcza się opalizację
Cechy Kategoria cukru białego
I II III IV
Wymagania fizykochemiczne
Zawartość sacharozy w przeliczeniu na suchą masę , % (m/m), nie mniej niż: 99,7 99,7 99,7 99,5
Zawartość wilgoci, % (m/m), nie więcej niż: 0,06 0,06 0,06 -
Zawartość substancji redukujących , % (m/m), nie więcej niż: 0,04 0,04 0,04 -
Zabarwienie roztworu cukru, °St, nie więcej niż: 0,3 1,00 1,8 -
Zabarwienie roztworu cukru , jednostki ICUMSA, nie więcej niż: 30 100 - -
Zabarwienie kryształów cukru, typ wzorcowego zabarwienia stałych wzorców barwnych, nie więcej niż: 2 4,5 6 -
Zawartość popiołu, % (m/m), nie więcej niż: 0,04 0,04 - -

 


MLEKO I PRZETWORY MLECZARSKIE - MASŁO [PN-90/A-86155]

Cechy Wymagania
Ekstra Delikatesowe Wyborowe
Wygląd (barwa, czystość widzialna, rozmieszczenie wody) kostka o regularnych krawędziach , starannie uformowana, barwa jednolita, na powierzchni nieznacznie intensywniejsza, wygniecenie prawidłowe, powierzchnia gładka, sucha dopuszcza się nieliczne kropelki wolnej wody dopuszcza się widoczne kropelki wolnej wody
Konsystencja jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą dopuszcza się lekko kruchą, lekko niejednolitą
Smak i zapach czysty, lekko kwaśny, mlekowy, lekki posmak pasteryzacji, dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko tłuszczowy, lekko odbiegający od czystego dopuszcza się nieczysty, kwaśny, silny posmak pasteryzacji, oleisty, posmak pasz, tłuszczowy
Zawartość wody [%] nie więcej niż:  
Zawartość tłuszczu, nie mniej niż:
-masło niesolone
-masło solone
82,5
80,5
Zawartość soli [%] nie więcej niż: 2,0 - 2,0
Skuteczność pasteryzacji dodatnia
pH plazmy masła 4,5 - 6,9
Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości, nie więcej niż: 2
Zawartość metali mg/kg
nie więcej niż:
-żelazo
-miedź
-ołów
-arsen
-kadm
1,5
0,3
0,1
0,1
0,02
Zawartość pestycydów, mg/kg tłuszczu, nie więcej niż:
-DDT (suma metabolitów)
-HCH (suma izomerów)
1,0
0,2
Bakterie z grupy coli nieobecne w 0,01 g
Liczba pleśni w 1 g. nie wyższa niż: 100 100 200
Liczba drożdży w 1 g.
Nie wyższa niż:
300 500 500
Pałeczki z grupy Salmonella nieobecne w 25 g
Copyright © 2018 TDM ARRTRANS S.A.. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Design by: