TDM ARRTRANS S.A. prowadzi handel artykułami rolno-spożywczymi w kraju i zagranicą na własny rachunek lub na zlecenie klienta.
Oferowane produkty to:
I | grupa: zboża |
II | grupa: komponenty paszowe |
III | grupa: komponenty do biopaliw oraz wyroby uboczne produkcji biodiesla |
IV | grupa: artykuły żywnościowe świeże i mrożone |
Zapraszamy do zapoznania się z wymaganiami jakościowymi oferowanych towarów >>
Spis treści |
RZEPAK
Cechy |
Jednostka miary |
Limit |
Tłuszcz |
% | min.42 |
Wilgotność |
% | max.9 |
Zanieczyszczenia |
% | max.2 |
Zawartość kwasu erukowego w tłuszczu |
% | max.2 |
nonGMO |
PSZENICA [BN-88/9131-04]
Cechy | Wymagania | ||||
Pszenica konsumpcyjna | Pszenica makaronowa | ||||
Klasa I | Klasa II | Klasa III | durum (D) | zwyczajna szklista (T) | |
Ilość glutenu [%] nie więcej niż: |
30 | 26 | 20 | 28 | 28 |
Rozpływalność glutenu [mm] nie więcej niż: |
6 | 9 | 15 | nie określa się | 6 |
Liczba opadania, nie mniej niż: | 250 | 200 | 150 | 300 | 250 |
Wilgotność [%] nie więcej niż: | 15,5 | 15 | 15,5 | ||
Zanieczyszczenia [%] nie więcej niż: -ogółem -nieużyteczne -szkodliwe dla zdrowia |
6,0 2,0 0,5 |
||||
Wyrównanie ziarna [%] nie mniej niż: |
85 | 90 | 95 | ||
nonGMO |
ŻYTO I PSZENŻYTO [BN-88/9131-05]
Cechy | Wymagania | |||
Żyto konsumpcyjne | Żyto paszowe | |||
Klasa I | Klasa II | Klasa III | ||
Wilgotność | 15,5 | |||
Wyrównianie ziarna [%] nie mniej niż: |
80 | - | ||
Zanieczyszczenia [%] nie więcej niż: -ogółem -nieużyteczne |
6,0 2,0 |
15,0 4,0 |
||
Liczba opadania, nie mniej niż: | 150 | 110 | 80 | Nie określa się |
nonGMO |
KUKURYDZA
Cechy | Limit |
Wygląd | ziarno zdrowe |
Wilgotność | max. 14,5% |
Gęstość | 72kg/hl |
Zanieczyszczenia ogółem | max. 10% |
Ziarna spleśniałe | 0 |
Ziarna zepsute | max. 1,0% |
Ziarno połamane | max. 10% |
materiał obcy, w tym materiał obcy nieorganiczny | max. 2% (max. 1%) |
Ziarna innych zbóż | max. 0,2% |
Żywe szkodniki | nieobecne |
nonGMO |
RYŻ BIAŁY
Cecha | Wymagania | ||
Klasa I | Klasa II | ryż łamany | |
Barwa | Naturalna, prawie jednolita, biała lub kremowa | Lita, biała lub kremowa z odcieniem szarym | Naturalna białokremowa lub kremowa z odcieniem szarym |
Charakter bielma | Szklisty lub półszklisty | Szklisty, półszklisty lub mączny | |
Długość ziaren, mm, nie mniejsza niż | 5 (dopuszcza się 20% wag. Ziaren krótszej długości lub innego kształtu ) |
Nie określa się | |
nonGMO |
GROCH - ZIARNO ROŚLIN STRĄCZKOWYCH JADALNYCH [PN-81/R-65032]
Cechy | Wymagania | |||||
Klasa | ||||||
I | II | III | ||||
Wygląd | ziarna | czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche | ||||
partii | bez zanieczyszczeń | |||||
Barwa | żółta (Zl) lub zielona (Zn) | |||||
Zapach | naturalny, swoisty, bez obcych zapachów | |||||
Średnica ziarna mm. Nie mniej niż: | 5 | 5 | nie określa się | |||
Wilgotność % nie więcej niż: | 17 | 17 | 17 | |||
w skupie dopuszcza się wilgotność najwyżej 22 % | ||||||
Określenie wad | Zawartość wad, % wag. nie więcej niż | |||||
Ziarna grochu innej barwy | 7 | 7 | 7 | |||
Połówki ziarna grochu | 5 | 10 | Nie określa się | |||
Ziarna mniejsze niż 5 mm | 10 | 20 | Nie określa się | |||
Zanieczyszczenia ogółem w tym : | 4 | 8 | 14 | |||
Ziarna zbutwiałe | 3 | 3 | 3 | |||
Ziarna spleśniałe z oznakami pleśni | 1 | 1 | 3 | |||
Ziarna ze strąkowcem wewnątrz | Nie dopuszcza się | Do 10 sztuk w 1 kg | Do 25 sztuk w 1 kg | |||
Zanieczyszczenia nieużyteczne w tym: | 0,5 | 1 | 2 | |||
Zanieczyszczenia mineralne | 0,2 | 0,2 | 0,2 | |||
Zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia | 0,2 | 0,2 | 0,2 | |||
nonGMO |
Spis Treści |
MAKUCH RZEPAKOWY
Cechy | Jednostka miary | Limit |
Białko | % | min. 30 |
Tłuszcz | % | min. 8 |
Włókno | % | max. 13 |
Wilgotność | % | max. 13 |
Popiół | % | max. 8 |
Salmonella | nie wykryto | |
nonGMO |
ŚRUTA RZEPAKOWA
Cechy | Jednostka miary | Limit |
Białko | % | min. 38 |
Tłuszcz | % | min.2 |
Włókno | % | max. 12,5 |
Wilgotność | % | max. 12 |
Salmonella | nie wykryto w 25g | |
nonGMO |
ŚRUTA SOJOWA HI-PRO
Cechy | Jednostka miary | Limit |
Białko | % | min. 41 |
Zaolejenie | % | min. 1,5 |
Włókno | % | max. 4 |
Wilgotność | % | max. 12,5 |
nonGMO |
ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
Cechy | Jednostka miary | Limit |
Białko | % | min. 36 |
Wilgotność | % | max. 13 |
Włókno | % | max. 18 |
nonGMO |
Spis Treści |
OLEJ RZEPAKOWY
Cechy | Zawartość fosforu | Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych (WKT) |
1. | do 30 ppm | max. 1% |
2. | do 300 ppm | max. 1,5% |
GLICERYNA SUROWA TECHNICZNA
Parametry | Jednostka miary | Limit |
Zawartość glicerolu | % | min. 80 |
Popiół | % | max. 8 |
Metanol | % | max. 0,5 |
MONG | % | max. 4 |
Woda | % | max. 12 |
ProMel
Zawartość: Melasa homogenizowana 42%, wodny roztwór białka
Parametry | Jednostka miary | Limit |
Białko całkowite | % | 26 |
Cukier | % | 23 |
Popiół | % | max. 7,5 |
Woda | % | 33-35 |
Substancje mineralne | % | 4,5-5 |
Termin ważności | 6 m-cy | |
Gęstość | 1,35kg/l | |
NEL | 8MJ/kg |
GlycoMel
Zawartość: Surowa gliceryna, melasa buraczana
Parametry | Jednostka miary | Limit |
Cukier | % | min. 21 |
Proteiny | % | 4,25 |
Błonnik | % | 0,05 |
Popiół | % | max. 8,0 |
Magnez | % | max. 0,5 |
Termin ważności | 6 m-cy | |
Rozpuszczalność | -16*C | |
NEL | 8,7MJ/kg |
Spis Treści |
PARAMETRY TUSZ WIEPRZOWYCH [PN-A-82001:1991 PN-A-82001/A1]
Klasy |
Masa tuszy (2 półtusze) [kg] | Zawartość mięsa w tuszy [%] |
E | tusze tuczników o masie od 60,0 do 120,0 | 55 i powyżej |
U | od 50 do 54,9 | |
R | od 45 do 49,9 | |
O | od 40 do 44,9 | |
P | poniżej 40 | |
A | tusze od 50,0 do 59,0 | nie określa się |
B | tusze poniżej 50,0 | |
C | tusze powyżej 120,0 | |
D | tusze macior | |
F | tusze późnych kastratów |
Klasy | Grubość słoniny w punkcie C7 [mm] |
E | do 12 mm |
U | od 13 do 17 mm |
R | od 18 do 22 mm |
O | od 23 do 27 mm |
P | powyżej 27 mm |
PARAMETRY MIĘSA WIEPRZOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]
Cecha | Wymagania | ||||
Klasa I | Klasa II A | Klasa II B | Klasa III | Klasa IV | |
Tłuszcz - zewnętrzny | bez tłuszczu | warstwa do 8 mm | warstwa do 12 mm | niewielka ilość | nie określa się |
Tłuszcz - między mięśniowy | warstwa do 2 mm | warstwa do 10 mm | warstwa do 10 mm | niewielka ilość | nie określa się |
Tłuszcz - śródtkankowy | dopuszczalny | ||||
Ścięgnistość | nie dopuszczalna | niewielka ilość ścięgien | niewielka ilość ścięgien | bez ograniczeń | nie określa się |
Przekrwienie | niedopuszczalne | bez ograniczeń | |||
Węzły chłonne | niedopuszczalne | nie określa się | |||
Barwa mięsa - chłodzone | bladoróżowa do ciemnoczerwonej | właściwa dla poszczególnych tkanek | |||
Barwa mięsa - mrożone | różowa do lekko szarej | nie określa się | |||
Barwa tłuszczu | biała z odcieniem różowym lub kremowym | ||||
Analityczna zawartość tłuszczu, % do | 15 | 30 | 45 | 25 | 36 |
Rodzaj mięsa | Temperatura, C |
chłodzone | od -1 do 7 |
mrożone | nie wyższa niż -12 |
głęboko mrożone | nie wyższa niż -18 |
PARAMETRY MIĘSA WOŁOWEGO BEZ KOŚCI [PN-A-82014:1997]
Cecha | Wymagania | |||
Klasa I | Klasa II | Klasa III | Klasa IV | |
Tłuszcz - zewnętrzny | bez tłuszczu | warstwa do 2 mm | warstwa do 10 mm | nie określa się |
Tłuszcz - między mięśniowy | bez tłuszczu | warstwa do 2 mm | warstwa do 10 mm | nie określa się |
Tłuszcz -śródtkankowy | dopuszczalny | |||
Ścięgnistość | nie dopuszczalna | bez grubszych ścięgien | niewielka ilość ścięgien | bez ścięgien niekonsumpcyjnych |
Przekrwienie | niedopuszczalne | dopuszczalne bez skrzepów krwi | ||
Węzły chłonne | niedopuszczalne | nie określa się | ||
Barwa mięsa - chłodzone | jasnoczerwona do ciemnoczerwonej | właściwa dla poszczególnych tkanek | ||
Barwa mięsa - mrożone | czerwona | nie określa się | ||
Barwa tłuszczu | białokremowa do intensywnie żółtej | nie określa się | ||
Analityczna zawartość tłuszczu, % do | 7 | 16 | 45 | 40 |
Rodzaj mięsa | Temperatura,C |
chłodzone | od -1 do 7 |
mrożone | nie wyższa niż -12 |
głęboko mrożone | nie wyższa niż -18 |
CUKIER BIAŁY [PN-A-74850]
Oznaczenie | Asortyment |
Kol | Kostka lana |
Kop | Kostka prasowana |
K-lux | Kryształ "lux" |
KG | Kryształ gruby |
KS | Kryształ średni |
KD | Kryształ drobny |
KFG | Kryształ drobny specjalny |
KGr | Kryształ grysik |
KN | Kryształ niesegregowany |
Pd | puder |
Cecha | Kategoria cukru białego | |||||
I | II | III | IV | |||
Wymagania organoleptyczne | ||||||
Barwa | biała | Biała, dopuszcza się odcień lekko kremowy | jasnokremowa | kremowa | ||
Wygląd i konsystencja | Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, kostki o różnorodnych kształtach i równej powierzchni, dopuszcza się kostki uszkodzone, nie więcej niż 5% (m/m) | Kryształy sypkie bez zlepów i grudek, dopuszcza się obecność zrostów i kryształów bliźniaczych | Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające | Kryształy sypkie, dopuszcza się lekko sklejające | ||
Zapach | Bez obcego zapachu | Bez obcego zapachu | Dopuszcza się słaby zapach syropu macierzystego | Dopuszcza się zapach syropu macierzystego | ||
Smak | Słodki, charakterystyczny dla cukru | |||||
Klarowność roztworu | Roztwór klarowny | Dopuszcza się śladową opalizację | Dopuszcza się opalizację | Dopuszcza się opalizację | ||
Cechy | Kategoria cukru białego | |||||
I | II | III | IV | |||
Wymagania fizykochemiczne | ||||||
Zawartość sacharozy w przeliczeniu na suchą masę , % (m/m), nie mniej niż: | 99,7 | 99,7 | 99,7 | 99,5 | ||
Zawartość wilgoci, % (m/m), nie więcej niż: | 0,06 | 0,06 | 0,06 | - | ||
Zawartość substancji redukujących , % (m/m), nie więcej niż: | 0,04 | 0,04 | 0,04 | - | ||
Zabarwienie roztworu cukru, °St, nie więcej niż: | 0,3 | 1,00 | 1,8 | - | ||
Zabarwienie roztworu cukru , jednostki ICUMSA, nie więcej niż: | 30 | 100 | - | - | ||
Zabarwienie kryształów cukru, typ wzorcowego zabarwienia stałych wzorców barwnych, nie więcej niż: | 2 | 4,5 | 6 | - | ||
Zawartość popiołu, % (m/m), nie więcej niż: | 0,04 | 0,04 | - | - |
MLEKO I PRZETWORY MLECZARSKIE - MASŁO [PN-90/A-86155]
Cechy | Wymagania | ||||
Ekstra | Delikatesowe | Wyborowe | |||
Wygląd (barwa, czystość widzialna, rozmieszczenie wody) | kostka o regularnych krawędziach , starannie uformowana, barwa jednolita, na powierzchni nieznacznie intensywniejsza, wygniecenie prawidłowe, powierzchnia gładka, sucha | dopuszcza się nieliczne kropelki wolnej wody | dopuszcza się widoczne kropelki wolnej wody | ||
Konsystencja | jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą | dopuszcza się lekko kruchą, lekko niejednolitą | |||
Smak i zapach | czysty, lekko kwaśny, mlekowy, lekki posmak pasteryzacji, dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko tłuszczowy, lekko odbiegający od czystego | dopuszcza się nieczysty, kwaśny, silny posmak pasteryzacji, oleisty, posmak pasz, tłuszczowy | |||
Zawartość wody [%] nie więcej niż: | |||||
Zawartość tłuszczu, nie mniej niż: -masło niesolone -masło solone |
82,5 80,5 |
||||
Zawartość soli [%] nie więcej niż: | 2,0 | - | 2,0 | ||
Skuteczność pasteryzacji | dodatnia | ||||
pH plazmy masła | 4,5 - 6,9 | ||||
Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości, nie więcej niż: | 2 | ||||
Zawartość metali mg/kg nie więcej niż: -żelazo -miedź -ołów -arsen -kadm |
1,5 0,3 0,1 0,1 0,02 |
||||
Zawartość pestycydów, mg/kg tłuszczu, nie więcej niż: -DDT (suma metabolitów) -HCH (suma izomerów) |
1,0 0,2 |
||||
Bakterie z grupy coli | nieobecne w 0,01 g | ||||
Liczba pleśni w 1 g. nie wyższa niż: | 100 | 100 | 200 | ||
Liczba drożdży w 1 g. Nie wyższa niż: |
300 | 500 | 500 | ||
Pałeczki z grupy Salmonella | nieobecne w 25 g |